Haber

Teb Başkanı Arman Üney: “Deprem mağdurlarından ilaç fiyatlarında fark olmamalı, çünkü böyle bir ücreti kimsenin ödeme gücü yok”

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney, “Deprem bölgesinde bulunan veya başka illere gitmek zorunda kalan depremzedelerimizin bedel ödememesi için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ısrarla müzakerelerde bulunduk” dedi. ilaç alırken fark oluyor.Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik bunu SGK’ya verdi.Konuyla ilgili düzenleme yapması için alan sağlıyor.Fiyat farklılıklarının bir an önce ortadan kalkacağını düşünüyorum çünkü oradaki vatandaş ortada yok. depremzedeler için böyle bir ücret ödeyecek durumda değil” dedi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Komitesi, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma yol açan deprem sonrası yaşanan süreci değerlendirmek üzere bugün basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Türk Eczacıları Birliği Lideri Arman Üney, şunları söyledi:

10 ilimizde ağır yıkıma ve binlerce can kaybına neden olan Kahramanmaraş depreminin ardından önceki gün Hatay’da yaşanan diğer depremler nedeniyle çok sancılı ve zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bugün itibariyle 40 binden fazla vatandaşımızı kaybettik. Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımızın acısını yürekten paylaşıyoruz. Deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türk Eczacılar Birliği olarak deprem haberini alır almaz Türkiye’deki tüm bölge eczacı odalarımız ve 46 bini aşkın meslektaşımızla seferberlik ilan ettik. Türk Eczacıları Birliği Merkez Komitesi ve Denetleme Kurulu üyeleri ile Afet Yönetimi Koordinasyon Merkezi’ni kurduk ve bölgeye en kısa sürede takviye sağlamak için yardım çalışmalarımızı düzenlemeye başladık. Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Beslenme Politikaları Kurulu, TİTCK, SGK ve diğer kurum ve kuruluşlarla istişarelerde bulunduk.

” 7 ŞUBAT İTİBARİYLE KAHRAMANMARAŞ, HATAY, MALATYA, GAZİANTEP VE ADIYAMAN’DA 5 KONTEYNER İLAÇ MAĞAZAMIZI HİZMETE AÇTIK”

06 Şubat Pazartesi günü depremin olduğu Türkiye Eczacılar Birliği’nin prestijli Mobil Tır Eczanesi en hızlı şekilde Kahramanmaraş’a nakledildi. Gezici tır eczanemiz depremin ilk günü itibariyle vatandaşlarımızın hizmetine başlamıştır. Deprem bölgesinin büyüklüğü ve yaklaşık 13,5 milyon vatandaşı etkilemesi nedeniyle konteyner ve sahra eczanelerimizin tedarik sürecini ilk gün itibariyle tamamladık. Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Gaziantep ve Adıyaman’da 5 konteyner eczanemizi depremin ertesi günü yani 7 Şubat’ta hizmete açtık. Bölgedeki ihtiyaçları dikkate alarak sahra eczanelerimizin konum bilgilerini kamuoyu ile paylaştık.

“VATANDAŞLARIMIZIN ÜCRETSİZ ULAŞTIĞI İLAÇ VE TIBBİ MALZEMELERİ MESLEKTAŞLARIMIZIN BAĞIŞLARIYLA TEDARİK ETMİŞTİR”

Bölgede 28 sahra eczanemizle hizmet verdik ve vermeye devam ediyoruz. İlk günden itibaren Bölge Eczacı Odalarımız ile koordinasyonunu sağladığımız hevesli çalışma arkadaşlarımız sahra eczanelerimizde tam zamanlı olarak yoğun bir şekilde çalışmaktadırlar. Bölgelere en hızlı şekilde ilaç ve tıbbi malzeme tedariğini sağlamak amacıyla Derneğimiz tarafından oluşturulan dijital sistem üzerinden ‘Afet Yardım Kampanyası’ başlattık. Bu sayede sahada kurduğumuz ilaç dağıtım merkezlerimizde ilaç ve tıbbi malzeme devamlılığını sağladık. Özellikle deprem bölgelerinde kurulan sahra eczanelerimizde vatandaşlarımızın ücretsiz olarak eriştiği ilaç ve tıbbi malzemelerin meslektaşlarımızın bağışlarıyla temin edildiğinin altını çizmek isterim. Gezici treyler eczanemiz ile bölgeye insülin ve şeker ölçüm kiti gibi malzemeler gönderilirken, kadınların çok ihtiyaç duyduğu hijyen malzemeleri, ıslak mendil, çocuk bezi ve bebek bezi gibi malzemeleri de mağdurlara ulaştırdık. Bu süreçte emeği geçen kurum ve kuruluşlara da teşekkür ederiz. Ayrıca meslektaşlarımızın bağışladığı ilaç ve tıbbi malzeme ile ısıtıcı, battaniye, kışlık mont, çorap, bere, çocuk kıyafeti gibi diğer ihtiyaç maddelerinden oluşan yardımımızı karşılıksız olarak 50 tonluk kargo uçağıyla gönderdik. Derneğimize tahsis edilmiştir. Bu uçağa sığamayan malzemeleri ikinci bir kargo uçağıyla çevredeki depremzedelere gönderdik.

“DEPREMDEN ZARAR GÖREN VATANDAŞLARIMIZDAN İLAÇ FİYAT FARKI ALINMAMALIDIR”

Depremin ardından bölgede yaşayan tüm vatandaşlarımızın yanı sıra meslektaşlarımız için de barınma ihtiyacı doğdu. Depremin olduğu ilk günün prestijiyle Derneğimizin eski hizmet binasını 250 yatak kapasiteli Afet Sonrası Barınma Merkezine dönüştürme kararı aldık. Afet Sonrası Barınma Merkezimiz geçtiğimiz hafta itibariyle deprem bölgelerinden Ankara’ya gelen ve sığınak bulan meslektaşlarımız, eczacılık öğrencileri ve ailelerine hizmet vermeye başladı. Deprem bölgesinden farklı illere giden hastalarımıza ilaç katılım payı, muayene ücreti gibi ek ödemelerin yapılmaması için SGK ile görüşmeler yaptık. SGK’nın hızlı müdahalesi ile bunun sonuçlarını aldık. Ayrıca deprem bölgesinde bulunan veya başka illere gitmek zorunda kalan depremzedelerimiz ilaç alırken fiyat farkı ödemesinler diye SGK ile ısrarla görüştük. Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle SGK’ya bu konuda düzenleme yapması için alan açıldı. İlaç fiyat farklarının bir an önce ortadan kalkacağını düşünüyorum çünkü oradaki vatandaşlar depremzedeler için böyle bir bedel ödeyecek durumda değil.

“İKİ HAFTALIK SÜREÇTE YAKLAŞIK 2.500 MESLEKTAŞIMIZ ROTASYONLU GÖNÜLLÜ HİZMETİ VERDİ.”

Türk Eczacıları Birliği ile uyum içinde bölge eczacı odalarımız ve ilk günden bu yana sahada misyon edinen istekli meslektaşlarımız en aktif ve sürdürülebilir şekilde hizmet vermeye devam etmektedir. Biz eczacılar, depremin ilk gününden bu yana bölgede gönüllülük esasıyla 7/24 kesintisiz ilaç hizmeti veriyor, vatandaşlarımızın ilaç ve tıbbi malzemeye ihtiyaç duymadan ulaşabilmesi için özverili bir çaba harcıyoruz. herhangi bir bedel ödeyerek. Öyle ki bölge eczacı odalarımızın yöneticileri ve ailelerinin yanı sıra depremden etkilenen meslektaşlarımız bile depremin ilk gününden itibaren ilaç ve eczane hizmeti verdiler. Geçmişten gelen afet tecrübemiz, 67 yıllık güçlü Birlik bilinci ve özverili çalışma arkadaşlarımızın varlığı sayesinde ilaç ve eczacılık hizmetlerini en hızlı şekilde verebilmek için tamamen kendi imkanlarımız ile teşkilatlanmış ve bölgede varlık göstermiş bulunmaktayız. yol. Son iki haftada 2500’den fazla arkadaşımız dönüşümlü olarak görev yaptı, yapmaya da devam ediyor. Maalesef biz eczacılar da depremden derinden etkilendik ve kayıplar yaşadık. Depremde 44 meslektaşımızı, 21 eczacılık öğrencimizi ve en yakın meslektaşımız olan eczane teknikerlerimizi kaybettik. Kaybettiğimiz meslektaşlarımızın ortasında çok yakın arkadaşımız Adıyaman Eczacı Odası Başkanı Hüseyin Kemal Taş var. Depremde hayatını kaybeden tüm meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve eczane camiasına başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.

“DEPREMDEN ETKİLENEN ECZANELERİMİZİN EN KISA SÜREDE FAALİYETE BAŞLAMASI VE VATANDAŞLARIMIZA SÜREKLİ İLAÇ HİZMETİ SUNMAYA BAŞLAMASI BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZDİR”

Afet bölgesinde faaliyet gösteren eczanelerimiz depremden etkilendi. Bu bölgelerdeki ilaç ve eczacılık hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için depremden etkilenen eczanelerimizin bir an önce faaliyete geçmesi; Vatandaşlarımızın kesintisiz ilaç ve eczane hizmeti vermeye başlaması birinci önceliğimizdir. Depremde yaralanan meslektaşlarımızın yaralarının sarılması için kamu kaynaklarının hızla seferber edilmesi gerekiyor. Eczacılarımızın en kısa sürede hizmet verebilmesi için kamu otoritesi tarafından acil önlemlerin alınmasını ve öncelikli olarak uygulanmasını talep ediyoruz. Türk Eczacıları Birliği olarak bu amaç doğrultusunda tüm imkanlarımızı seferber ettiğimizi özellikle belirtmek isterim. Dün bu gündemle ilaç sektörü, kooperatiflerimiz ve ecza depolarımızın temsilcileri ile bir araya geldik ve çok değerli bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdik.

“MESLEK ARKADAŞLARIMIZIN SİZLERE BASİT BİR TEŞEKKÜR BİLE DEMEK İSTEDİĞİNİ AÇIKÇA İFADE ETMEK İSTİYORUM ÇOK FAZLA GÖRÜNDÜLER”

Pandemi döneminde hayatlarını misyon edinen, ülkemizin en ücra köşesine bile ilaç hizmeti veren ve ülkemize ilk ulaşan gönüllü eczacılarımıza basit bir teşekkürü çok net bir şekilde ifade etmek isterim. Bölgedeki afetlerde, en yüksek sağlık otoritesinden gelen basit bir teşekkürü bile meslektaşlarımız anlayamadılar. Sağlık sisteminin temel taşları olan eczacılar olarak mesleki sorumluluk bilinciyle, hiçbir beklentisi olmadan, ihtiyaç anında her zaman vatandaşımızın yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz.

“SAHA DENEYİMİMİZİ VE ÖNERİLERİMİZİ İÇEREN BİR RAPOR HAZIRLIYORUZ”

Birinci basamak sağlık danışmanı olan eczacıların ve Türk Eczacıları Birliği’nin afet gibi olağanüstü durumlarda çok hızlı ve çok iyi organize olabildiğini ve ilaç hizmetlerini en iyi şekilde sunabildiğini bir kez daha görmüş olduk. Tüm eczacılarımızla birlikte verdiğimiz anında müdahale ile afet dönemlerinde bile değerli katkılar sağladık. Sadece ülkemizde değil, dünyadaki tüm meslektaşlarımız ve uluslararası eczacılık kuruluşları tarafından takdir edilen çalışmalarımızı, alandaki deneyimlerimizi ve önerilerimizi kapsayan bir rapor hazırlıyoruz. Bu çalışmayı en kısa sürede kamuoyu ile paylaşacağız. Türk Eczacılar Birliği Lideri olarak; Ülkemizdeki tüm bölge eczacı odalarımızın lider ve yöneticileriyle, sahada görev almak için mücadele eden, topladığı yardımları bölgeye ulaştırmak için çaba harcayan, hastaların yaralarını sarmaya çalışan tüm meslektaşlarımla gurur duyuyorum. vatandaşlarımızın herhangi bir beklentisi olmadan.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu