Teknoloji

Dünya’daki ilk örümcekler neye benziyordu?

Birçok insan örümcekleri sevmiyor olsa da, aslında örümcekler bizler onlardan korkmaya başlamadan çok daha önce varlardı. Günümüzde yaklaşık 50.000 örümcek türü biliniyor. Ancak örümceklerin tarihi oldukça geniş bir araştırma alanını kapsıyor.

Avustralya Müzesi’nin belirttiğine göre, ilk örümceklerin karada yaklaşık 400 milyon yıl önce ortaya çıktığı düşünülüyor. Modern örümcekler bugünkü formlarına gelmeden önce, kalın bellere sahip olan ataları trigonotarbidler karada dolaşıyordu. Ayrıca ağlarını üretmek için kullandıkları ağ bezlerine sahip değillerdi ve karınları segmentliydi.

En eski örümcek benzeri fosillerden biri, proto-örümcek olarak da bilinen, 380 milyon yıl öncesine dayanan ve Attercopus fimbriunguis olarak adlandırılan bir fosildir. Attercopus, sahip olduğu ağ bezleri olmadığından dolayı aslen gerçek bir örümcek değildir. Bu örümceğin ipeği yumurtaları sarmak, yuva astarlamak veya avı boğmak için kullanıldığı düşünülüyor. Ayrıca Attercopus, bazı akreplerdekilere benzer bir kamçı kuyruğa da sahipti.

Myanmar’da bulunan bir fosil örneğinin Kretase dönemine ait olduğu düşünülüyor ve Chimerarachne yingi olarak adlandırılıyor. Bu hayvan da tam olarak bir örümcek olmasa da akraba bir tür olduğu düşünülüyor. Ayrıca bu canlı, bir kuyruk ve ağ bezlerine sahipti. Modern örümcekler ve bilinen en eski gerçek örümcek takımı olan Mesothelae ile ortak bir atayı paylaştığı düşünülüyor.

Manchester Üniversitesi’nden Dr. Russell Garwood, BBC ile yaptığı bir röportajda “örümceklerin 315 milyon yıldan daha uzun bir süre önce kuyruklu araknidlerden evrimleştiğini yaklaşık on yıldır biliyoruz” dedi.

Antik örümcekler, ağ üreten organlarını vücutlarının arka kısımlarının altında değil, ortalarında barındırıyordu. Bu örümcekler Mesothelae takımına dahildi ve büyük olasılıkla yerde yaşıyorlardı ve ağ bezlerine ve bir zehir bezine sahiplerdi.

Farklı örümcek veya örümcek benzeri canlıların fosilleri pek çok kez bulundu. Bunların en eski örneklerinden biri, demir karbonatta 305 milyon yıl boyunca korunmuş bir araknid örneğiydi. Idmonarachne brasieri olarak adlandırılan bu örnek ağ bezlerine sahip değildi ve karnı, modern örümceklerdeki gibi birleşik karın yerine segmentli bir yapıya sahipti.

Arthrolycosa wolterbeeki

Idmonarachne ile benzer yaşta olan Almanya’nın en büyük örümcek fosili de listeye eklenebilir. Arthrolycosa wolterbeeki 310 ila 315 milyon yıl önce yaşamıştır ve Almanya’daki Paleozoik döneme ait ilk gerçek örümcektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu